All photos and written content
on this site are the sole property
of Brocante Prulletjes.
Please do not copy or borrow.
Thank you.

zondag

Rigoureus de hele X


Mijn 100 jaren plan...

 

zucht...
Ben inmiddels bij de X aanbeland...Als ik dat rijtje letters af heb, ben ik
op de helft van de merklap... hij is zo leuk, maar 't duurt zo lang voor die klaar is.
Overigens heb ik de X weer uit moeten halen, er zat een telfout in die ik maar
niet terug kon vinden...dus dan maar rigoureus de hele X er weer uit gefrunnikt...
mmmmggrrmmppff...kan ik weer opnieuw beginnen, hahaha
zo blijf ik lekker bezig.

Het gekke is alleen dat ik er overdag niet aan kan
werken, de stof en de gaatjes zijn haast niet van elkaar te onderscheiden...
net alsof je "vals" licht hebt...
of ... het ligt aan je ogen,  hoor ik in gedachten iemand zeggen hahahaha, 
maar dat blijf ik natuurlijk steevast ontkennen ..ben nét 40..!
's Avonds met lamp licht gaat het beter...
ik heb het overdag nog niet geprobeerd met een lampje..
en op de een of andere manier houdt me dat ook een beetje tegen..

mmmm 'k wil eigenlijk gewoon 
niet overdag met licht aan  zitten hahaha.
Da's wel heel principieel, of zoek ik een rede/smoes om
gewoon wat anders te kunnen doen...mmmm?
Fijne zondag nog !

vrijdag

Harde wind en regen....



~


Even een potje thee zetten ...



en dan ga ik er even voor zitten...nog genoeg te bladeren om
zomaar een beetje inspiratie op te doen. Als je die tijdschriften
maar lang genoeg bewaard, dan kijk je ze vanzelf weer in 
en lijkt het alsof ze nieuw zijn ;-)
~
Ik heb zo'n idee dat ik niet de enige gek ben!





Bookmark and Share


zondag

Ever-Ready Shaving


Veiligheidsscheermessen (safety razers) met losse platte scheermesjes
Na de oorlog kwam men met de z.g. veiligheidsscheermesjes ofwel krabbertjes.
Dat waren hele dunne platte mesjes die zodanig in een houdertje konden worden
geplaatst zodat men zich niet meer kon snijden zoals met de open scheermessen.
Dat werd een rage. De mesjes waren niet duur en konden aan 2 kanten worden
gebruikt zodat je ze na dubbel gebruik kon weggooien als ze bot waren geworden.




~
Manlief heeft weer
twee nieuwe aanwinsten van het merk : "Ever-Ready"
In het groene doosje zitten nog extra mesjes,en als je goed kijkt
zie je rechts in het groene doosje een blokje met een gleufje..
dat is het zogenaamde "afvalbakje" voor gebruikte mesjes
Grappig hé. De verzameling begint inmiddels aardig vorm te krijgen...
we zijn nog zoekende naar iets waarin je het kunt of ophangen, en/of
neerleggen en je er tenminste naar kunt kijken..het is zo jammer,
alles ligt nu in een doos....en af en toe halen we het er even uit
om ons te vergapen aan al dat moois.

 

Het doosje (onder) is bakeliet.










vrijdag

l'histoire de Kugelhopf

In Frankrijk en vooral in de Elzas in het noordoostelijk, zijn er bakkers en gourmands 
die hun sneetjes kugelopf in kommen met cafe au lait dompelen voor het ontbijt,
of genieten in de middag bij de thee, de bijna altijd zoete snack tussen lunch en diner
(niet alleen voor kinderen en hun pain au chocolat).
Ze kunnen zelfs onderling oneens zijn over de spelling, met variaties zoals 
kuglopf, kougloff en kougelhopf,
maar een ding is zeker: de Elzas was Duits grondgebied, maar nu is het Frans en dus zo is de taart! De Franse stad Ribeauville heeft zelfs een festival ter ere van de kugelhopf eens per jaar. De Elzasser versie maakt gebruik van rozijnen, kirsch en amandelen.
Het is een gist deeg dat twee uur rijst. Een pan met een kroon-vormige bodem is bekleed met geschaafde amandelen. Het deeg wordt gekneed, vervolgens
in de pan gedaan om weer te rijzen voor een andere 2 uur en tenslotte gebakken. Bij de omgekeerde versie, is de kroon gevormd,en het brood versierd met de
geschaafde amandelen.


We weten allemaal dat Marie-Antoinette niet gezegd zal hebben:
"Laat ze taart eten."
Maar als het zo was, zou ik graag denken dat ze zou worden
verwezen naar de Kugelhopf! Sommige voedingsmiddelen historici
leggen de verbinding met de 18e eeuw. Tijdens haar regeerperiode
werd het populair in Frankrijk. Dus misschien was het deze
Oostenrijkse aartshertogin, gehuwd met de toekomstige koning van
Frankrijk Louis XVI aan de kathedraal van Straatsburg in 1770,
die het recept met haar uit Oostenrijk meebracht.

---------------------
Ik kocht mijn eerste kugelhopf vorig jaar tijdens onze vakantie in Ribeauville (Frankrijk)
in Colmar, en sindsdien heb ik de kriebels om zelf eens zo'n "taart"te bakken..

En vandaag bakte ik mijn allereerst Kugelhopf. Ik ben niet bepaald een
keukenprinses hoor, maar doe wel mijn best om dat te worden ;-)
Maar als je snip verkouden bent, valt het niet mee met je zware hoofd
er een beetje bij te blijven hahahaha, tijdens het rijzen heb ik
even zitten dutten hoor ;-)

Nou wat straalt mijn kugelhopf uit ? Juist, ja ze ziet er lekker uit he..!

Maar ze is qua structuur nog niet waar ze wezen moet...ze is nogal vast.
helaas...ik wil altijd graag dat alles in één keer lukt en perfect is..maarja
dat zou wel heel bijzonder zijn hé! En weinig uitdaging in zich hebben.

Maar met sommige dingen....zou het toch wel heel leuk zijn als het in 1x 
perfect zou zijn...zoals met deze kugelhopf bijvoorbeeld ;-)..
enfin..ik blijf gewoon nog even oefenen.

---------------

ps: Er is zelfs iemand die haar blog naar de Kogelhopf vernoemt heeft:

Bookmark and Share

woensdag

Oh merci !


Dank voor jullie lieve en zo gezellige berichtjes !!
Onder de foto heb ik de link gezet van het 
franse kwark gebak recept.

dinsdag

Franse kwarktaart


Er was eens....
een vrouw, woonachtig in Rotterdam, en die zich soms een francaise waant,
en denkt dat de euromast de eiffeltoren is...daarnaast
dol is op brocante en altijd op zoek is om iets nieuws te ondekken..


...en die bakte een franstalige kwarktaart in haar kleine keukentje..
aangevuld met heerlijke cranberries...
en zij en haar man aten het diezelfde dag nog met veel smaak op.
En in de tussentijd dacht zij alweer aan een ander recept...
wordt vervolgt..