All photos and written content
on this site are the sole property
of Brocante Prulletjes.
Please do not copy or borrow.
Thank you.

zondag

Madeleine Bakblik even uitgeprobeerd


De oorsprong van de Madeleine, het schelpvormige gebakje 
dat als koekje gegeten wordt, is betwist, hoewel de meeste deskundigen denken
dat het uit Commercy, een stad in Lotharingen stamt.

Het werd eerst aan het hof van Lodewijk XV in Versailles
geintroduceerd en sloeg vervolgens over naar Parijs.
De patissiers van Commercy worden nog steeds gezien als
de voornaamste makers van Madeleines.



Bookmark and Share

Bedankt voor  jullie reacties !

En.. voor als je zelf ook even aan de gang wil :
Ingrediënten

2 grote eieren
90 gram kristalsuiker
1/4 theelepel zout
1/2 theelepel vanille-essence
1/4 theelepel amandelessence
75 gram bloem gezeefd
1 theelepel geraspte citroenschil
60 gram roomboter gesmolten en afgekoeld
poedersuiker voor het bestuiven



Bereidingswijze:
-

Verwarm de oven voor op 190°C. Bestrijk de 12 hol­tes in de madeleinevorm
met een deeg kwast royaal met zachte boter en zorg dat u ook de groeven goed
met boter in kwast. Bestuif de vorm met bloem, waarbij u de vorm kantelt
zodat alle holtes er gelijkmatig mee bedekt raken. Houd de vorm ondersteboven
en tik hem lichtjes aan om overtollige bloem te verwijderen.

Meng in een grote kom 2 eieren met de kristalsuiker en het zout.
Klop ongeveer 5 minuten met een garde of elektrische hand mixer op de hoogste
stand tot het mengsel dik en lichtgeel van kleur is. Klop er de vanille-essence
en amandel-essence door. Strooi de gezeefde bloem over het eimengsel en roer of
klop op de laagste stand tot alles gemengd is.

Schep er met een pannenlikker losjes het citroen­rasp en de helft van de
gesmolten boter door tot alles net gemengd is.
Spatel er dan de rest van de gesmolten boter door.

Verdeel het beslag over de 12 voorbereide holtes en vul elk met een opgehoopte
eetlepel beslag. Zet de madeleines 8 tot 12 minuten in de oven, of tot de bovenkant
bij licht indrukken veerkrachtig aanvoelt.

Neem de vorm uit de oven en stort de gebakjes op een metalen rooster.
Gebruik als er een paar niet loslaten uw vingers om de randen los te maken.
Draai de vorm om en geef hem weer een stevige tik. Let op dat u uw vingers
niet aan de hete vorm brandt.

Laat de madeleines 10 minuten op het rooster afkoelen. Bestuif de bovenkant
van de madeleines desgewenst met poedersuiker en dien op.
Bon Apetit
~


 

8 opmerkingen:

English style zei

dat ziet er lekker uit, mjammie
zal het recept opslaan, wie weet komt het er eens van (al ben ik geen ***** in bakken)
groetjes en eet smakelijk
Groetjes Yvonne

Francien zei

Zie je wel...ik wist dat het er zeer lekker uit zou zien en ongetwijfeld heerlijk zal smaken in welke vorm je ook bakt Elise...wat een foto, krijg water in mijn mond...en bedankt voor het receptje...heb wel niet zo`n vorm ( nog) maar ben gek op koekjes/cakejes/muffins recepten...nu de andere vorm nog?!...
groetjes Francien.

brocante roos zei

Dit ziet er heerlijk uit, ik heb ze wel eens bij de supermarkt gehaald en ze waren heerlijk, laat staan zelfgebakken......
Bedankt voor het recept!

Fijne week,

lieve groet Marjan

It's me zei

Die zien er mooi uit zeg !! en waren ze lekker???


Lieve groetjes Ria

Antonia zei

Wat leuk zo'n Madeleine bakblik! Dankjewel voor het recept, ben dol op Madeleines. Fijne week gewenst, groetjes Anja

Theresia zei

Wat zien ze er geweldig lekker uit!

Dorothé zei

Mmmmm, dat ziet er lekker uit, ik ga ze zeker een keertje bakken.

Jannie zei

Wow wat ziet dat er lekker uit Elise.
Mijn zoon had deze koekjes van de week gekocht.
Nu wil hij ze zelf gaan maken.
Bedankt voor het recept en ik het recept aan hem doorgeven.
Weet je soms ook waar je deze echte bakvormen nog kunt kopen???Ik zou mijn zoon er heel veel plezier mee doen.
Ik vind je blog super gaaf en ga je volgen hoor.

Groetjes Jannie.